Hoe groeit het haar?

Haren worden aangemaakt in de haarzakjes (haarfollikels). Op de hoofdhuid bevinden zich zo’n 100.00 haarfollikels. Het aantal is per persoon verschillend en genetisch bepaald. Onderzoeken geven aan dat blonde mensen meer haarzakjes op de hoofdhuid hebben dan mensen met rossig of zwart haar.


Verschillende fases in haargroei

De groeifase van een hoofdhaar is ongeveer 3 jaar. Bij vrouwen duurt de groeifase van een hoofdhaar langer dan bij mannen. In de loop van het laatste groeijaar neemt de celdeling langzaam af en wordt de basis van de haar steeds dunner . Dan breekt de overgangsfase aan.

De overgangsfase is een fase waarin de groei volledig stopt en de haar minder stevig in het haarzakje verankerd zit. In de daarop volgende rustfase zal de haar gaan uitvallen. Na enkele maanden komt het haarzakje weer tot rust en zal er weer een nieuwe haar worden geproduceerd.

In de loop van het leven neemt het aantal haarzakjes af en daarmee dus ook de dikte van de haardos. Dit wordt ten dele bepaald door hormonale factoren.

Hoofdhaar groeit ten op zicht van de menselijke lichaamsbeharing het snelst. Bij mannen kan het hoofdhaar 40-50 centimeter lang worden, bij vrouwen kan het haar 70-80 centimeter lang groeien.

Het haar groeit niet oneindig, haarlengtes van een meter of langer zullen niet vaak voorkomen. Dit heeft o.m. te maken met de haarcyclus, die voor iedere haar verschilt. Tot aan het uitvallen van de haar kan deze 2 tot 6 jaar groeien. Daarna kan maximaal 12 keer een nieuwe haar worden aangemaakt.

Hoe groeit het haar?

Waaruit bestaat haar?

Haar bestaat uit verhoornde opgestapelde cellen van de huid, die net zoals parels, aan een ketting gerijgd zijn. Ze behoren, samen met de nagels, tot de huidaanhangsels. De haarwortel strekt zich uit tot in de lederhuid en soms zelfs tot in de dieper gelegen onderhuid.