Wat is alopecia totalis?

Alopecia totalis is een haarziekte waarbij haren plotseling uitvallen en meestal niet terugkomen. Naast totale haaruitval op het hoofd kan deze aandoening uw haar op andere plaatsen op uw lichaam (oksels, benen, etc.) aantasten. Alopecia totalis is een vergevorderde vorm van alopecia areata.

Wanneer het haar op de hoofdhuid, wenkbrauwen, wimpers en baardhaar volledig zijn uitgevallen spreekt men van alopecia totalis. Wanneer al het haar over het hele lichaam uitvalt en niet of nauwelijks terugkomt spreken we van alopecia universalis.

Oorzaak alopecia totalis

De oorzaak van alopecia totalis is net als als bij alopecia areata niet bekend. Het is een auto-immuunziekte die zich tegen de haarzakjes keert. Er vormt een ontsteking rondom de haarwortel waardoor er alleen nog misvormde en breekbare haren groeien. Uiteindelijk groeien er helemaal geen haren meer uit de haarwortels.

Omdat de haarwortels aanwezig blijven bestaat de kans dat het haar terug groeit. De prognose wordt echter slechter naarmate het ziekteproces uitgebreider is. Ook bij het ontstaan van alopecia areata op jonge leeftijd is de prognose slecht.

Is het erfelijk?

Het is niet bekend of alopecia totalis erfelijk is. Alopecia androgenetica is wél een erfelijke vorm van haarverlies.

Wat kunt u eraan doen?

Voor alopecia totalis geldt helaas dat er nog geen standaard behandeling is. De kale plekken kunnen worden gecamoufleerd met een haarstukje of haarwerk.

Heeft u last van haaruitval? Neem dan contact op met SecretHair om de mogelijkheden dit op te lossen te bespreken.