Wat is alopecia areata?

Alopecia areata is haaruitval die gekenmerkt wordt door kleine, ronde, kale plekken. Deze pleksgewijze kaalheid kan bij mannen en vrouwen van vrijwel iedere leeftijd optreden. Naast haarverlies op het hoofd kan deze haarziekte uw haar op andere plaatsen (baard, oksels, wenkbrauwen, etc.) op uw lichaam aantasten.

Op de plekken waar alopecia areata zich voordoet vallen (vrijwel) alle haren uit. De kale plekken zijn niet verlittekend, rood of ontstoken, wat bij andere haarziekten soms wel het geval is. Aan de randen van de aangedane plekken kunnen korte, kleine haartjes voorkomen. Deze haartjes worden ook wel uitroeptekenharen genoemd. De haaruitval gaat zelden gepaard met jeuk of pijn.

Naar schatting heeft zo’n 0,05 tot 0,1 procent van de bevolking last van alopecia areata. Mannen hebben net zoveel kans om de haarziekte te krijgen als vrouwen. En ook bij kinderen kan deze vorm van kaalheid voorkomen.

Wat is de oorzaak van alopecia areata?

De exacte oorzaak van alopecia areata is helaas onbekend. Wel zijn er veel voorkomende mogelijke oorzaken te benoemen, waaronder vitiligo (een huidaandoening), auto-immuun schildklierlijden, psychiatrische stoornissen en stress. Maar deze oorzaken zijn (nog) niet bewezen.

Alopecia areata ontstaat door een plaatselijke ontstekingsreactie rond de haarwortels. Hierdoor kunnen de haarwortels niet goed functioneren, wat ervoor zorgt dat ze alleen nog maar misvormde haren of helemaal geen haren meer produceren.

Ondanks de ontsteking gaan de haarwortels niet verloren. Dat betekent dat wanneer de ontstekingsreactie verdwijnt (soms zelfs na jaren) de haargroei kan terugkeren.

Het is niet bekend of alopecia areata erfelijk is. Alopecia androgenetica is wél een erfelijke vorm van haaruitval.

Wat kunt u eraan doen?

Er is geen behandeling die de groei van de haren beïnvloedt. Omdat de haargroei zich vanzelf kan herstellen wordt dit in eerste instantie vaak afgewacht. De alopecia areata plekken kunnen worden gecamoufleerd met een haarstukje.

Het verloop van alopecia areata is bij iedereen anders. Daarom is het moeilijk te voorspellen of en wanneer uw haar terugkomt. En of het daarna weer zal uitvallen. De kans dat de haren teruggroeien wordt kleiner wanneer:

  • alopecia areata is ontstaan in uw jeugd
  • als haarziekte in uw familie voorkomt
  • als u een auto-immuunziekte heeft of dit in uw familie voorkomt
  • als andere lichaamsgebieden waar normaal haren groeien zijn aangetast

Heeft u last van tijdelijke hoofdhaar uitval? Neem dan contact op met een goed en betrouwbaar maat-haarwerk bedrijf om de mogelijkheden dit tijdelijk op te lossen te bespreken.