Wat is alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is een erfelijke vorm van haaruitval die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. Bij volwassenen is dit de meest voorkomende vorm van haarverlies.

alopecia androgenetica bij vrouwen

Wat is de oorzaak?

Bij alopecia androgenetica wordt de haaruitval veroorzaakt door het mannelijk hormoon androgeen. De androgrene haaruitval treft vooral mannen die hier een erfelijke aanleg voor hebben en een verhoogde androgrene hormoonspiegel hebben.

Naar schatting krijgt zo’n 70% van de Nederlandse mannen op een bepaald moment last van haaruitval. Dit kan al beginnen in de puberteit. Meestal start de haaruitval in de voorste haargrens en de haargrenzen bij de slapen. Of bovenop het hoofd en bij de kruin. Hierdoor kan het hele hoofd op den duur kaal worden.

Alopecia androgenetica bij vrouwen

Ook bij vrouwen komt alopecia androgenetica voor. Dit begint meestal rond de menopauze. De oestrogeenproductie neemt dan namelijk sterk terug en de androgenen nemen relatief toe. Ook bij vrouwen speelt erfelijkheid een rol.

De haaruitval start bij vrouwen niet zoals bij mannen bij de haargrenzen. Het verlies vindt meer gelijkmatig plaats (diffuus). De kans op algehele kaalheid is bij vrouwen kleiner dan bij mannen. Vooral bij vrouwen leidt het haarverlies soms tot psychosociale problemen.

Wat kunt u eraan doen?

Naast erfelijke haaruitval zijn er ook andere oorzaken mogelijk. Bijvoorbeeld haarverlies door andere haarziekten, stress of medicijnen. We vertellen u er meer over in de blog Haaruitval: 5 oorzaken én oplossingen!

Er zijn verschillende middelen op de markt di ealopecia androgenetica en andere vormen van haaruitval zouden moeten tegengaan. Die middelen werken echter niet bij iedereen. Een permanent of tijdelijk haarwerk biedt hier de oplossing. Met een haarstuk van echt haar of synthetisch haar gaat u weer zelfverzekerd door het leven! Kom vrijblijvend bij ons langs bij SecretHair om u te laten inlichten over de oplossingen en verschillende mogelijkheden!