Last van haaruitval na zwangerschap?

Sommige vrouwen hebben last van haaruitval na of tijdens een zwangerschap. Wanneer een vrouw zwanger is verandert er veel in haar lichaam. Zo kan het ook gebeuren dat het haarverlies toeneemt. Lees in deze blog meer over de oorzaken en oplossingen.

Wat is de oorzaak?

Maar wat is nu precies de oorzaak van het haarverlies? Het antwoord is: een verandering van de hormonen. Niet bij iedere vrouw heeft deze verandering hetzelfde effect. De een krijgt een volle bos haar en bij de ander resulteert het in haarverlies. Dit kan in de verschillende fases van de zwangerschap veranderen.

Niet alleen de hormonen spelen een rol. Ook vermoeidheid en stress kunnen een rol spelen bij de toenemende haaruitval. De haaruitval wordt vooral opgemerkt tijdens het douchen of na het slapen. Dat kan even schrikken zijn! Het kan enkele maanden duren voordat de hormoonbalans zich heeft hersteld. Vaak wordt alles weer zoals het was na de bevalling of na het geven van de borstvoeding.

Haaruitval na bevalling

Er kan ook haaruitval na de bevalling optreden. Vaak gebeurt dit ongeveer een half jaar na de zwangerschap. Helaas is het niet bekend waardoor dit haarverlies wordt veroorzaakt.

Vrouwen verliezen, anders dan bij mannen, vaak haren over het hele hoofd. Hierdoor kunnen plekken met weinig haar ontstaan. Maar het haarverlies kan ook redelijk gelijkmatig voorkomen. Houdt u langer last van haaruitval en ontstaan er kale plekken op uw hoofd? Dan kan een haarwerk uitkomst bieden.

Waar moet u op letten tijdens uw zwangerschap?

Om haaruitval tijdens de zwangerschap tegen te gaan is het belangrijk te letten op uw voeding. Eet gevarieerd en genoeg fruit, groene bladgroenten en vis. Daarnaast is het belangrijk om voorzichtig te zijn met föhns en stijl- en krultangen. Gebruik altijd een zachte borstel of grove kam en borstel voorzichtig het haar. Ook in de periode na de zwangerschap is een gezonde en gevarieerde voeding belangrijk voor uw haargroei.