Kaalheid door teveel aan testosteron: fabeltje?

Is het een hardnekkig fabeltje dat kaalheid bij mannen veroorzaakt wordt door teveel testosteron? Of zit er toch een kern van waarheid in deze uitspraak? Of er een relatie is tussen testosteron, haaruitval en kaalheid bespreken we in dit artikel!

Dihydrotestosteron en erfelijke factoren

Mannen die bruisen van de testosteron kunnen opgelucht ademhalen: testosteron is niet verantwoordelijk voor haaruitval en kaalheid. De meest voorkomende variant van kaalheid, alopecia androgenetica, is erfelijk bepaald. Niet testosteron maar uw genen zullen dus bepalen of u snel last zal krijgen van kaalheid en in welke mate.

Maar dat betekent niet dat hormonen helemaal niet te pas komen bij de ontwikkeling van kaalheid. Een deel van het testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Dihydrotestosteron zorgt voor een mindere doorbloeding en verkort de levensduur van de haren.

De erfelijke factoren bepalen in hoeverre de haarzakjes gevoelig zijn voor dit hormoon. Het hormoon wordt namelijk in bepaalde mate afgezet op de erfelijk aangelegde receptoren van de haarzakjes. Door de afzetting wordt de celdeling afgeremd, krimpen de haarwortels en blokkeert uiteindelijk de haargroei. Zo ontstaat haarverdunning en kaalheid.

Lichaamsbeweging en kaalheid

Sport en hoge testosterongehaltes worden vaak met elkaar gelinkt. Daardoor heerst ook een tweede fabeltje; dat sporten tot kaalheid kan leiden. Gelukkig stelt de Nederlandse haarstichting ons gerust: er is geen enkel bewijs dat de tijdelijke verhoogde testosteronspiegel leidt tot een hogere hoeveelheid dihydrotestosteron. U kunt dus met een gerust hart gaan sporten. Het is zelfs aangetoond dat regelmatige training en lichaamsbeweging een positief effect kan hebben. Door te sporten voelt u zich jonger en fitter, en bovendien stimuleert u de bloedsomloop. En dat heeft juist weer een positief effect op het haar.

Een oplossing voor kaalheid

De markt wordt overspoeld met allerlei producten die de haargroei zou bevorderen. Echter werken deze in de praktijk helaas niet of nauwelijks. Een farmaceutisch middel genaamd Finasteride kan wel helpen om haaruitval tegen te gaan. Dit product remt de aanmaak van dihydrotestosteron, waardoor de gevoelige haren beschermd worden. Echter remt het dihydrotestosteron in heel het lichaam, wat tot vervelende bijwerkingen kan leiden als potentie- en libidoverlies.

Een prettige oplossing zonder bijwerkingen is een professioneel haarwerk. SecretHair voorziet in verschillende soorten permanente en tijdelijke haarwerken die uw kaalheid verbergen. Zo kunt u weer zelfverzekerd van het leven genieten. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Kom vrijblijvend langs en ontdek onze diverse oplossingen en mogelijkheden!