Haaruitval vrouwen nog steeds groot taboe?

Zo’n 50% van alle vrouwen krijgen in hun leven ooit te maken met haaruitval (bron: gezondsheidsplein.nl). Het haarverlies kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak van haaruitval een verandering in de hormoonhuishouding. Maar erfelijkheid kan ook een factor spelen.

Ondanks dat een hoop vrouwen vroeg of laat te maken krijgen met haaruitval heerst er nog steeds een groot taboe op haarverlies en haarwerken. Gek, vindt SecretHair. Want iedereen wil er toch graag op z’n best uitzien!

Oorzaken haaruitval bij vrouwen

Een veelgehoorde oorzaak van haaruitval bij vrouwen is telogeen effluvium (of telogeen haarverlies). Deze vorm van haaruitval komt voornamelijk voor bij vrouwen, maar in zeldzame gevallen ook bij mannen. Telogeen effluvium is een vorm van diffuse haaruitval. Er bestaat een acute en een chronische vorm. Er is sprake van een abnormale haarcyclus. Hierdoor vallen er teveel haren uit in de uitvalfase.

De actue vorm van het telogeen haarverlies kan onder andere veroorzaakt worden door stress, een bevalling, ernstige ziekte of operatie onder narcose.

Als het haarverlies langer dan zes maanden aanhoudt dan is er sprake van chronisch telogeen haarverlies. Oorzaken hiervan zijn onder andere bloedarmoede, schildklierafwijkingen, ziekten aan de alvleesklier en bepaalde geneesmiddelen zoals bloedverdunners.

Alopecia androgenetica

Een andere oorzaak van haaruitval bij vrouwen kan de erfelijke aandoening alopecia androgenetica zijn. De boosdoener van deze erfelijke haaruitval is het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon komt bij zowel mannen als vrouwen voor en wordt gevormd uit het mannelijke hormoon testosteron. Alopecia androgenetica bij vrouwen ontstaat vaak in de overgang omdat de oestrogeen- en progesteronspiegels dan dalen en de testosteronspiegel relatief hoog is.

Zo’n 3% tot 6% van vrouwen onder de dertig jaar lijdt aan alopecia androgenetica. Van alle vrouwen ouder dan zeventig jaar lijdt zo’n één op de drie vrouwen aan deze vorm van erfelijke haaruitval.

Alopecia areata

Een andere vorm van haaruitval is pleksgewijze haaruitval, ofwel alopecia areata. De oorzaak van deze vorm van haarverlies is niet bekend.

Haarwerken voor vrouwen

Ga weer zelfverzekerd de straat op! Neem contact op met SecretHair wanneer u last heeft van haaruitval. SecretHair luister naar uw wensen en helpt u bij het vinden van een goede kwaliteit haarwerk, dat perfect past.