Haaruitval: 5 oorzaken én oplossingen!

Er zijn verschillende oorzaken van haaruitval. Naast erfelijke haaruitval (de meest voorkomende vorm) zijn er nog een aantal andere oorzaken. Zo kunt u last krijgen van haarverlies door bijvoorbeeld ijzertekort, stress, medicijnen of haarziektes. Benieuwd wat de oorzaak van uw haaruitval mogelijk zou kunnen zijn?
Lees meer over de vijf belangrijste oorzaken en oplossingen bij haaruitval

Oorzaken haaruitval

Mogelijke oorzaken haaruitval:

 • Erfelijk
 • IJzertekort
 • Stress
 • Medicijnen
 • Haarziekten
 • Conditie hoofdhuid

Haarverlies door ijzertekort

Eén van de oorzaken van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen is ijzertekort. IJzer is een essentiële voedingsstof voor het lichaam. Wanneer het lichaam te weinig ijzer heeft zal het eerst ijzer gebruiken voor noodzakelijke processen, zoals de energiehuishouding in de cellen. Haargroei is geen noodzakelijk proces om te overleven, maar ijzer is wel één van de belangrijkste voedingsstoffen voor haargroei. Hierdoor speelt ijzertekort een rol in haarverlies.

Een aantal oorzaken van ijzertekort zijn menstruatie, te weinig ijzer in de voeding en maag- en darmklachten. Een oplossing voor ijzertekort is het eten van ijzerrijk voedsel zoals rood vlees in combinatie met andere noodzakelijke vitamines en mineralen. Er zijn ook medicijnen die een ijzertekort kunnen verhelpen, wij adviseren u hiervoor contact op te nemen met de huisarts.

Last van stress?

Ernstige en chronische stress kunnen leiden tot haaruitval. Stress verhoogt het adrenaline gehalte in het lichaam waardoor haarverlies kan verergeren. Wanneer het lichaam deze hoge hoeveelheid adrenaline niet goed kan verwerken kan dit zorgen voor haaruitval. Omdat de doorbloeding van de hoofdhuid zwak is wordt de adrenaline hier minder goed afgebroken.

Wanneer deze adrenaline in aanraking komt met de talgklieren op de hoofdhuid wordt de adrenaline omgezet in melkzuur. Melkzuur is slecht voor de haargroei, omdat het de haarwortels beschadigd. Dit is de oorzaak van haaruitval door stress.

De oplossing van haaruitval door stress is het voorkomen en oplossen van ernstige stress. Het kan verstandig zijn om hiervoor hulp te zoeken bij de huisarts of een psycholoog. Daarnaast is het belangrijk dat de doorbloeding van de hoofdhuid verbetert. De doorbloeding van de hoofdhuid kan worden gestimuleerd door hoofdhuid massages.

Medicijnen die haaruitval veroorzaken

Van een aantal medicijnen is het bekend dat zij haaruitval kunnen veroorzaken. Wanneer dit het geval is staat dit in de meeste gevallen vermeld in de bijsluiter. Heeft u last van haarverlies door medicijnen? Vraag uw arts dan om een ander medicijn. Van de volgende medicijnen is het bekend dat ze haaruitval veroorzaken:

 • De anticonceptiepil
 • Verschillende soorten antibiotica
 • Antidepressiva
 • Chemotherapie
 • Bètablokkers

Verschillende haarziekten

Er zijn verschillende haarziekten die haaruitval kunnen veroorzaken. Naast genetische haaruitval (alopecia androgenetica) zijn er een aantal ziektes die uitval veroorzaken. Zo is er alopecia areata, bij deze ziekte heeft u last van kale plekken. Wanneer u last heeft van haaruitval over de gehele hoofdhuid, waardoor uw haar ernstig dunner wordt is er sprake van alopecia diffusia of alopecia effluvium. Daarnaast kunt u ook last hebben van totale kaalheid (alopecia totalis), hierbij is er sprake van haaruitval over het gehele lichaam.

Lichen Planopilaris en Frontale Fibroserende Alopecia worden ook steeds vaker door dermatologen gezien. Frontale fibroserende alopecia is een vorm van haaruitval die gekenmerkt wordt door verlies van haren aan de voorzijde en zijkanten van de hoofdhuid met verlittekening.

Slechte conditie hoofdhuid

Wanneer uw hoofdhuid in slechte conditie is kan dit zorgen voor haaruitval. Een van de oorzaken van een slechte conditie van de hoofdhuid is eczeem. Daarnaast kan het veelvuldig gebruik van chemische producten zoals haarverf en permanentvloeistof zorgen voor een slechte conditie van de hoofdhuid. Door het verbeteren van de conditie van de hoofdhuid kan de haaruitval verminderen.

Oplossing voor kaalheid: haarwerk

Hierboven hebben we al een aantal oplossingen genoemd om de haaruitval te verminderen. Helaas groeit uw haar niet in alle gevallen terug of loopt u tijdelijk met kale plekken rond. De oplossing voor uw kaalheid is dan in de meeste gevallen een haarwerk. SecretHair levert verschillende soorten permanente en tijdelijke haarwerken die uw kaalheid verbergen en ervoor zorgen dat u weer zelfverzekerd door het leven gaat. Kom vrijblijvend bij ons langs om u te laten inlichten over de oplossingen en verschillende mogelijkheden!